X

ATENȚIE: Hipertensiunea arterială nocturnă poate duce la o boală de creier

O tensiune arterială mai mare pe timp de noapte decât în timpul zilei poate fi un factor de risc pentru boala Alzheimer la bărbații în vârstă, potrivit unui studiu apărut în februarie 2021 în jurnalul medical Hypertension.

Termenul „demență” cuprinde o serie de afecțiuni, care vin cu o categorie de simptome marcate de schimbări de comportament și de scăderea treptată a abilităților cognitive și sociale. Demența poate apărea oricând, dar afectează în primul rând persoanele în vârstă. Demențele pot fi clasificate în mai multe moduri: de tip Alzheimer sau non-Alzheimer, corticale sau subcorticale, ireversibile sau potențial reversibile, frecvente sau rare.

Demențele pot rezulta din afecțiuni primare ale creierului sau din alte afecțiuni. Demența apare și la pacienții cu boala Parkinson, boala Huntington, o leziune traumatică a creierului (de exemplu, encefalopatie traumatică cronică) sau anumite tumori cerebrale localizate în zonele cerebrale corticale sau subcorticale implicate în cunoaștere.

Unele tulburări structurale ale creierului (de exemplu, hidrocefalie cu presiune normală, hematom subdural), tulburări metabolice (de exemplu, hipotiroidism, deficit de vitamina B12 ) și toxine (de exemplu, plumb) determină o deteriorare lentă a cunoașterii care se poate rezolva cu tratament. Această afectare este uneori numită demență reversibilă, dar unii experți restricționează termenul de demență la deteriorarea cognitivă ireversibilă. Numeroși factori, precum vârsta, genele, consumul de alcool și tensiunea arterială prea mare influențează riscul apariției demenței, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Sănătatea inimii: Cum este influențată tensiunea arterială de oscilațiile de temperatură

Tensiunea nocturnă mare crește riscul de Alzheimer al bărbaților în vârstă

La o persoană sănătoasă, tensiunea arterială variază pe parcursul a 24 de ore, cele mai mici valori fiind atinse noaptea. Totuși, la unii oameni, situația este exact pe dos, și anume tensiunea nocturnă este mai mare decât în timpul zilei.

Oamenii de știință afirmă că noaptea este o perioadă critică pentru sănătatea creierului. De exemplu, la animale, s-a demonstrat că, în timpul somnului, creierul elimină deșeurile și că această eliminare este compromisă de tiparele anormale ale tensiunii arteriale. Deoarece noaptea reprezintă o fereastră de timp critică și pentru sănătatea creierului uman, o echipă de cercetare de la Universitatea Uppsala din Suedia a încercat să afle dacă tensiunea arterială prea mare pe timp de noapte este asociată cu un risc mai mare de demență la bărbații în vârstă.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au folosit date observaționale de la 1.000 de bărbați suedezi mai în vârstă, care au fost urmăriți timp de cel mult 24 de ani. Bărbații aveau vârste de 70 de ani la începutul studiului. Riscul de a obține un diagnostic de demență a fost de 1,64 ori mai mare în rândul bărbaților cu tensiune arterială nocturnă mare. Această tensiune nocturnă mare a crescut în principal riscul de Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență.

Potrivit cercetătorilor, un următor pas interesant ar fi să investigheze dacă administrarea de medicamente antihipertensive pe timp de noapte ar putea reduce riscul bărbaților în vârstă de a dezvolta boala Alzheimer.

Deși boala Alzheimer are și factori de risc care nu pot fi modificați, cum ar fi vârsta înaintată, istoricul familial și moștenirea genetică, există și factori care pot fi influențați pentru a scădea acest risc. Riscul de a dezvolta Alzheimer pare a fi crescut de multe boli și evenimente cardiovasculare (care afectează inima și vasele de sânge), printre care diabetul, accidentul vascular cerebral, hipertensiunea arterială și colesterolul mărit. Din acest motiv, dacă o persoană are grijă de sănătatea inimii de-a lungul timpului, își reduce astfel și riscul de Alzheimer.

De asemenea, măsurile luate pentru o îmbătrânire cât mai sănătoasă poate ajuta la menținerea sănătății creierului și chiar poate reduce riscul de a dezvolta Alzheimer și alte tipuri de demență. Aceste măsuri includ o alimentație sănătoasă (cu mai multe legume și fructe și mai puține grăsimi nocive, sare și zahăr), socializarea, evitarea tutunului și a excesului de alcool și mișcarea efectuată regulat.

Cum se poate preveni hipertensiunea arterială?

În unele cazuri, hipertensiunea nu poate fi prevenită, dar, de multe ori, grija pentru sănătate reduce riscul de a dezvolta această afecțiune:

O alimentație sănătoasă

Pentru a ține sub control valorile tensiunii arteriale, se vor consuma puțină sare și mai mult potasiu. De asemenea, este important să se consume alimente cu un conținut scăzut de grăsimi, alături de legume, fructe și cereale integrale. Se pot lua în calcul și unele suplimente alimentare care să ajute la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, cum sunt cele pe bază de ulei de pește de mare adâncime.

Exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice ajută la menținerea unei greutăți sănătoase și la scăderea tensiunii arteriale. Sunt recomandate exerciții aerobice de intensitate moderată (cel puțin 2 ore și jumătate pe săptămână) sau exerciții aerobice de intensitate mare (1 oră și 15 minute pe săptămână). Exercițiul de tip aerob, cum ar fi mersul rapid, este orice exercițiu în care inima bate mai tare și persoana folosește mai mult oxigen decât de obicei.

Menținerea la o greutate sănătoasă

A fi supraponderal sau a avea obezitate crește riscul de hipertensiune arterială. Menținerea unei greutăți sănătoase poate ajuta la controlul tensiunii arteriale crescute și la reducerea riscului pentru alte probleme de sănătate. Potrivit autorităților sanitare, unele dintre cele mai sănătoase programe pentru slăbit includ dieta mediteraneeană și dieta vegană.

CITEȘTE ȘI: Vitamina care mărește rezistența la infecții și scade tensiunea: În ce alimente se găsește

Limitarea alcoolului

Consumul prea mare de alcool poate crește tensiunea arterială. De asemenea, adaugă calorii suplimentare, ceea ce poate duce la creșterea în greutate. Bărbații nu ar trebui să consume mai mult de două băuturi pe zi (vin sau bere), iar femeile nu mai mult de una.

Evitarea fumatului

Pe lângă alte efecte nocive pe care le are asupra sănătății, fumatul crește tensiunea arterială și riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Dacă o persoană vrea să se lase de fumat, dar nu reușește, e bine să ceară sfatul medicului de familie sau al unui psihoterapeut.

Gestionarea stresului

Gestionarea stresului poate îmbunătăți sănătatea emoțională și fizică și poate reduce tensiunea arterială. Tehnicile de gestionare a stresului sunt diferite, ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu fie util pentru alta. Se pot încerca diverse metode, cum ar fi yoga, cititul, ascultarea unor piese muzicale, găsirea unor hobby-uri relaxante, discuțiile cu persoanele dragi sau meditația.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro